Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowy sezon w Muzeum-Zamku w Łańcucie. Otwarte zostaną niedostępne do tej pory wnętrza

kum / Muzeum-Zamek
Muzeum-Zamek w Łańcucie
Nowy sezon turystyczny w Muzeum-Zamku w Łańcucie ma być pełen niespodzianek. Absolutną nowością będzie możliwość obejrzenia odrestaurowanych pomieszczeń, usytuowanych na drugim piętrze – do tej pory całkowicie niedostępnych dla zwiedzających.

1 lutego w Muzeum-Zamku w Łańcucie rozpoczyna się nowy sezon turystyczny. Od dzisiaj zwiedzający będą mogli oglądać: wnętrza pierwszej kondygnacji zamku oraz stajnię i wozownię, dział sztuki cerkiewnej, oranżerię, storczykarnię, a także ekspozycję działu historii miasta i regionu. Od 14 lutego natomiast goście mogą obejrzeć rezultaty dwuletniego, największego od czasów II wojny światowej, kompleksowego remontu obiektu. Renowacja kosztowała ponad 18 mln zł.

Na zwiedzających czekają efekty prac konserwatorskich, którymi objęto łącznie 84 pomieszczenia – wszystkie z obszaru drugiego piętra, a także wybrane wnętrza, zlokalizowane na pierwszej kondygnacji. Na pierwszym poziomie odrestaurowano m.in.: salę balową, salę kolumnową oraz galerię rzeźb. Ponadto odnowę przeszło 140 zabytkowych mebli, a także 65 lamp, w tym 5 żyrandoli.

Absolutną nowością będzie możliwość obejrzenia odrestaurowanych pomieszczeń, usytuowanych na drugim piętrze – do tej pory całkowicie niedostępnych dla zwiedzających. To szczególna część łańcuckiego zespołu zamkowo-parkowego, ukazująca „domowe” oblicze pałacowego życia. Goście będą mogli podziwiać m.in.: salon pompejański, pokój czerwony, pokój kąpielowy, sypialnię rokokową, ale także np. garderobę i pracownię czy pokój służbowy.

Ze względu na wyjątkowy charakter wnętrz mieszkalnych, rozmieszczonych na drugiej kondygnacji (przeszkody architektoniczne oraz względy konserwatorskie), jednocześnie może je zwiedzać maksymalnie 10 osób.

Sezon turystyczny potrwa do końca listopada. Bilet na zwiedzanie drugiego piętra kosztuje 4 zł (ulgowy 2 zł).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na lancut.naszemiasto.pl Nasze Miasto