Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wakacje w Muzeum Śremskim. Tym razem tematem była kuchnia i jedzenie. Zobaczcie!

Katarzyna Baksalary
Katarzyna Baksalary
Wakacje to czas wypoczynku i dobrej zabawy. I jedno i drugie grupie biorącej udział w zajęciach półkolonijnych w Muzeum Śremskim zapewniły prowadzące Ewa Sobczyk i Katarzyna Tomczak. Tym razem tematem przewodnim jest kuchnia i jedzenie.

Tym razem półkolonie przygotowane przez Muzeum Śremskie opierały się w dużej mierze na wyjazdach. Młodzi uczestnicy zajęć odwiedzili między innymi Dymaczewo, gdzie wzięli udział w warsztatach piekarskich i dowiedzieli się bardzo dużo na temat przygotowywania ciasta i jego wypiekania.

Oprócz Dymaczewa młodzi śremianie odwiedzą również Rogalowe Muzeum w Poznaniu, gdzie poznawać będą tajniki tych rogatych smakowitości. Mieszkańcom tej części Wielkopolski, nie trzema również mówić o tym, że królem rogali w tej części świata jest Rogal Świętomarciński, który króluje w listopadzie podczas imienin św. Marcina.

Oprócz stricte kulinarnych wypraw dzieci o kuchni i jedzeniu rozmawiały podczas zajęć plastycznych na terenie Muzeum Śremskiego. Zdobiły w kulinarne wzory między innymi porcelanowe kubeczki oraz przygotowywały z gliny rozmaite owoce i warzywa. Zwłaszcza praca z gliną po pewnym czasie okazała się wielką frajdą i świetną zabawą, a spod małych palców wychodziły małe owocowe cudeńka m.in. truskawki, arbuzy czy śliwki.

Odwiedziliśmy z aparatem małych półkolonistów właśnie podczas warsztatów pracy z gliną. Zobaczcie jak było!

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na srem.naszemiasto.pl Nasze Miasto