8 z 8
Poprzednie
Przejdź na i.pl
7 rozgrzewających naparów na jesienne wieczory. Co pić, gdy za oknem ziąb? Te napoje są pyszne i zdrowe
NAPAR Z KURKUMY
O niezwykłych właściwościach kurkumy wspominaliśmy w przepisie na złote mleko. Jeśli jednak nie jesteście fanami mleka roślinnego, można z kurkumy przygotować czysty, rozgrzewający, a zarazem orzeźwiający napar.
Składniki:
- 2 niewielkie korzenie kurkumy
- 2 laski cynamonu
- kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm)
- 3 szklanki wody
- sól i syrop klonowy lub miód do smaku
Zagotowujemy wodę w małym garnku. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i wkładamy do niego obrane i pokrojone korzenie kurkumy, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz cynamon. Zostawiamy na 10 minut tak, by całość się zaparzyła. Przelewamy przez sitko napar do kubka i doprawiamy szczyptą soli oraz syropem klonowym lub miodem do smaku.