Dieta klimatyczna, rolnictwo regeneratywne czy nostalgia food to nowe trendy w żywieniu 2022. Ma być zero waste
Ultraurban farming
W tym roku odnotujemy wzrost znaczenia miejskiego rolnictwa
i ogrodnictwa w nowej odsłonie. Ultraurban farming będzie koncentrował się na rozwijaniu wewnętrznych farm i upraw roślin w miejskich szklarniach lub farmach na potrzeby konkretnej instytucji, galerii handlowej, marketu czy społeczności. Wertykalne farmy - czyli pionowe uprawy możliwe do założenia praktycznie wszędzie, także w centrum dużej metropolii - to pomysł wdrażany już w wielu miastach.
Ale pomysłów jest coraz więcej - od domowych upraw hydroponicznych (opartych o wodę), przez grzyby hodowane nad alejkami sklepowymi, po farmy zarządzane przez roboty. Rok 2022 ma należeć szczególnie do tych najbardziej hiperlokalnych miejskich farm, które powstają na dachach sklepów lub "w pakiecie" z osiedlem mieszkaniowym.
Przykładowo w Dolinie Krzemowej powstaje projekt mieszkaniowy Agrihood zakładający ulokowanie na terenie osiedla farmy miejskiej mającej produkować tanią i zdrową żywność dla mieszkańców.