3 z 11
Poprzednie
Następne
Jak oszczędzać gaz i obniżyć domowe rachunki za gaz [poradnik]
Gotuj w garnku ze szklanką pokrywką
Chcąc zmniejszyć użycie gazu, należy gotować potrawy pod przykryciem. Najlepiej kupować garnki ze szklanymi pokrywkami. Dzięki temu możemy kontrolować gotowanie bez konieczności podnoszenia pokrywki, a wtedy ciepło i para wodna nie uciekają z garnka.
Sam proces gotowania powinien trwać tylko tyle, na ile jest to niezbędne. Zbyt długie gotowanie nie tylko obniża walory smakowe dania, ale też spowoduje, że niepotrzebnie zużywamy gaz.
Znaczenie ma też taki drobiazg jak solenie wody podczas przyrządzania potraw. Nie wsypujmy soli przed rozpoczęciem gotowania, ponieważ osolona woda później zaczyna wrzeć. Danie będzie szybciej gotowe, gdy pokroimy jego składniki, np. ziemniaki na mniejsze części.