Finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” organizowane przez urzędy marszałkowskie przy współpracy z Polską Izbą Produktów Tradycyjnych i Lokalnych odbywa się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich „Polagra”. To tam producenci najlepszych tradycyjnych produktów żywnościowych są nagradzani „Perłami”. Bożena Wisła wywalczyła kolejną "Perłę" napojem bojkowskim, pamiętanym jeszcze z dzieciństwa.
Nie znała jego receptury, ale smak udało się jej odtworzyć dzięki pomocy starszych mieszkańców Bieszczadów.
Jest to napitek doskonale gaszący pragnienie. W smaku jest winny i rześki. Robiono go z żyta, zakwasu, wody, soli czosnku, kopru i obierków z ogórków.
– W tamtych czasach była bieda, wiec wykorzystywano wszystko, co nadawało się do wykorzystania – o ówczesnym stylu „zero waste” mówi zdobywczyni nagrody.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?