Spis treści
Kto najczęściej choruje na raka jelita grubego?
Rak jelita grubego to choroba, na którą zapada co roku ok. 18 tysięcy Polaków. To 3. najczęstszy nowotwór złośliwy diagnozowany wśród mężczyzn, natomiast u kobiet zajmuje on 2. miejsce, choć z jego powodu umiera mniej pań niż panów. Co roku to w sumie aż kilkanaście tysięcy osób.
Chorują głównie osoby po 65. roku życia, przy czym zagrożona rozwojem raka jest co 20. osoba w tej grupie wiekowej, a u co 4. występują polipy jelita grubego, które z biegiem czasu coraz łatwiej ulegają zezłośliwieniu.
O rozwoju nowotworu tylko w pewnym stopniu decydują czynniki genetyczne i rodzinne (wspólne środowisko bytowania), bo chorobie sprzyjają też nawyki i stany, które dają się całkowicie zmodyfikować.
Kto więc powinien zachować czujność i obserwować swoje samopoczucie, a także monitorować stan jelit? To zwłaszcza:
- osoby stosujące nieprawidłową dietę – takie jest menu bogate w tłuszcze zwierzęce i przetworzone, w tym przegrzane podczas smażenia, a ubogie w błonnik z produktów roślinnych, takich jak warzywa, owoce, nasiona zbóż i inne; ogólnie to dieta bazująca na wysokoprzetworzonej żywności, w której brakuje pokarmów świeżych,
- osoby otyłe, czyli z BMI powyżej 30 – ryzyko rozwoju raka jelita wzrasta proporcjonalnie do masy ciała już powyżej BMI 23, a w porównaniu z osobami z BMI poniżej 23, u ludzi z BMI 30 zagrożenie jest o 50-100 procent większe; przyczyną tego jest wysokie stężenie insuliny we krwi oraz insulinooporność,
- palacze tytoniu,
- osoby sięgające po alkohol,
- pacjenci, u których stwierdzono polipy jelita grubego i inne specyficzne stany przednowotworowe,
- chorzy, którzy mają inne stany zapalne w jelicie grubym.
Te objawy powinny zaniepokoić, bo sugerują stan zapalny lub raka jelita
Zapalenie jelita grubego to ogólna nazwa chorób zapalnych oznaczanych po angielsku jako IBD (inflammatory bowel disease). To przy tym inna grupa niż zespół jelita drażliwego, ZJD – po ang. IBS (irritable bowel syndrome) i nie należy ich ze sobą mylić.
Do niepokojących objawów, które często występują u chorych, zaliczane są:
- biegunka, której przyczyną jest brak możliwości wchłaniania nadmiaru wody w chorych częściach jelita,
- obecność krwi w kale (ciemny lub czarny kolor) czy jej ślady na papierze, a także obecność krwi ukrytej w badaniu stolca,
- uczucie niekompletnego wypróżnienia,
- zwężenie stolców,
- ból brzucha, wzdęcia i kolki spowodowanym obstrukcją jelita,
- utrata wagi i anemia, które powodują osłabienie, upośledzają odporność oraz rozwój u dzieci,
- występowanie stanów zapalnych oczu, skóry i stawów,
- powstawanie aft w jamie ustnej (zwłaszcza przy chorobie Crohna), a także uszkodzeń śluzówki narządów rodnych i odbytu, związane z niedoborem witamin z grupy B.
Objawy te są charakterystyczne dla zapalenia, jak i raka jelita grubego, jeśli w ogóle wywołuje on symptomy. W chorobie nowotworowej mogą występować też jednak ważne objawy dodatkowe :