MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na Polski pasztet z królika...
fot. trzecitalerz.blogspot.com

Popularne na Podkarpaciu potrawy wielkanocne. Pomysły na świąteczne śniadanie i ciasta

Polski pasztet z królika

Przepis na Polski pasztet z królika

Klasyczny polski pasztet przygotowuje się z chudego mięsa, tłustego boczku lub słoniny oraz wątróbki. Doskonałym dodatkiem wzmacniającym aromat pasztetu z królika jest zeszklona na tłuszczu cebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść? Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli.

Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm:
1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części)
300 g boczku
300 g słoniny
400 g wątróbki (np. drobiowej)
3 cebule
2 bułki (suche lub świeże)
3 jajka
sól i pieprz do smaku
bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek

Mięso z królika zalewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie dorzucamy opłukaną i oczyszczoną wątróbkę i dusimy jeszcze 10 minut. Mięso i wątróbkę wyciągamy, żeby przestygły. Bułki namaczamy w wywarze i odciskamy. Mięso z królika oddzielamy od kości.

Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę. Boczek i słoninę również kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek ze słoniną i podsmażamy kilka minut. Po tym czasie dodajemy cebulę i wszystko razem smażymy do zeszklenia cebuli.

Mięso z królika, wątróbkę, boczek ze słoniną oraz bułkę i cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dwa całe jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem – masa musi być pikantna i słona, ponieważ po upieczeniu pasztet złagodnieje. Wszystkie składniki dobrze mieszamy na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół). 2 foremki (lub 1 keksówkę) smarujemy tłuszczem, np. margaryną i wysypujemy bułką tartą. Masę wkładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika. Po 40 minutach wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy jeszcze 20 minut. Pasztet studzimy w foremkach.

Zobacz również

Alarm dla Düsseldorfu! Nadciąga 40000 angielskich fanów, choć mają tylko 6700 biletów

Alarm dla Düsseldorfu! Nadciąga 40000 angielskich fanów, choć mają tylko 6700 biletów

Wzięli kredyt na lekarza i wystawiali za niego recepty. Tak się dorabiali

Wzięli kredyt na lekarza i wystawiali za niego recepty. Tak się dorabiali

Polecamy

Nigdy nie rób tego w samolocie! Stewardesa ostrzega, że to może się odbić na zdrowiu

HIT DNIA
Nigdy nie rób tego w samolocie! Stewardesa ostrzega, że to może się odbić na zdrowiu

Jaki french jest teraz modny? Tylko ten z żółtymi końcówkami

HIT DNIA
Jaki french jest teraz modny? Tylko ten z żółtymi końcówkami

Najlepsza sałatka z brokułami i kurczakiem. Poznaj pomysł na zdrowy lunch

HIT DNIA
Najlepsza sałatka z brokułami i kurczakiem. Poznaj pomysł na zdrowy lunch