Popularne na Podkarpaciu potrawy wielkanocne. Pomysły na świąteczne śniadanie i ciasta
Krzanówka z Żurawicy
Przepis na krzanówkę z Żurawicy
Zupy chrzanowe to podkarpacki specjał, który w różnych zakątkach regionu przygotowywany jest na różne sposoby. Z reguły zupy te gotuje się na mięsnym wywarze i podaje z kiełbasą i gotowanym jajkiem. Składnikiem, który nadaje smak zupie, jest oczywiście świeży, tarty chrzan, choć czasem używa się też chrzanu marynowanego. Często zupy chrzanowe zaprawia się zakwasem na barszcz, który zagęszcza i zakwasza zupę. Krzanówka z Żurawicy zaprawiana jest serwatką, co sprawia, że smak zupy jest delikatniejszy, choć nie pozbawiony kwaśnego posmaku. Zupa jest syta i bogata zarówno w warzywa, jak i w dodatki mięsne. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień.
Przepis na krzanówkę Koła Gospodyń Wiejskich z Żurawicy pochodzi z publikacji: Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD „Ziemia Przemyska”.
Składniki:
250 g surowej łopatki wieprzowej
250 g wędzonych żeberek
250 g surowego boczku
250 g kiełbasy
2 l serwatki
pół selera
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
Korzeń chrzanu w kawałku oraz tarty do smaku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
gałązka świeżego lubczyku
szczypiorek do dekoracji
5 jajek na twardo
Mięso z łopatki, żeberka oraz pokrojony w kostkę boczek gotujemy 30 minut w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Mięso z łopatki i żeberka wyciągamy, kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do wywaru. Dodajemy również pokrojoną w kostkę kiełbasę. Serwatkę zaprawiamy stopniowo gorącym wywarem, wlewamy do zupy, zagotowujemy i odstawiamy.
Seler, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półplasterki. Starte warzywa wraz z kawałkiem obranego chrzanu (w całości) dodajemy do zupy. Dokładamy ziele angielskie i liść laurowy, doprawić solą oraz pieprzem i gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy świeży lubczyk i starty chrzan do smaku (1-2 łyżki). Gorącą zupę przelewamy do głębokich talerzy. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z pokrojonymi, ugotowanymi na twardo jajkami.