Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Materiał informacyjny Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Wina dajcie

Wina Dajcie to jedna z popularniejszych restauracji na kulinarnej mapie Rzeszowa. W tym miejscu spotyka się swobodny klimat wine baru z sezonowym menu opartym na świeżych i jakościowych składnikach. Z okazji wiosennej edycji Chef kuchni przygotował dwie propozycje menu. W pierwszej: palony por owinięty w nori podany z warzywnym bulionem miso, majonezem limonkowym i oliwą z młodego liścia laurowego, oraz grillowana sałata rzymska obtoczona w orzechach nerkowca, podana z polentą kukurydzianą, konfiturą z czerwonej papryki, majonezem porowym i czipsem z tapioki z dodatkiem sepii. Alternatywna propozycja to krem pomidorowo-paprykowy podany z mozzarellą, chorizo, marynowanym w mięcie i cytrusach, z pomidorem cherry i oliwą bazyliową, na danie główne ręcznie robione ravioli nadziewane kaczką i warzywami korzennymi, podane z puree marchewkowym, czipsem z kaszy pęczak, espumą z parmezanu i pudrem z borowika. Na finał uczty monoporcja z musem sernikowym, frużeliną wiśniową i mleczną czekoladą podana na migdałowej kruszonce, ze świeżymi owocami i żelem mango.

Bistro Pełne Radości

Restauracja Radość w Rzeszowie to miejsce magiczne, ciepłe i pyszne. W niebanalnych wnętrzach załoga restauracji zabierze swoich Gości w kulinarną podróż po regionalnych przysmakach i międzynarodowych inspiracjach. W popisowym menu na wiosnę na przystawkę caprese z panierowaną mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, gwiaździstym owocem, truskawką, chilli i dressingiem grejpfrutowym, lub mięso z małż św. Jakuba z puree z pieczonej marchwi, popiołem z pora, kompresowanym arbuzem i sosem holenderskim. Danie główne w wersji A:
ravioli z ricottą, orzechami włoskimi z masłem szałwiowym, twardym serem, smażonymi kurkami i musem z suszonych pomidorów. W menu B comber z królika z puree z kalarepy, kolorowymi marchewkami, espumą tymiankową i rzodkiewką arbuzową. Deser, który będzie zwieńczeniem radosnej uczty na Festiwalu to truskawkowe tiramisu z kakao i sosem truskawkowym.

Okovita

Restauracja Okovita to wcielenie najlepszej kuchni i miejsce z mnóstwem nagród po ostatniej edycji RestaurantWeek® 2023. Serwowane tu dania z pewnością urzekną podniebienia Gości i sprawią, że będziecie chcieli tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. W pierwszej: marynowany łosoś gravlax z galaretką szafranową, piklowanymi ogórkami i cytrusową oliwą, na danie główne kopytka z ziemniaków i buraków z liśćmi botwiny w kremowym sosie z dojrzewającego sera lazur z orzechami włoskimi w syropie. Druga propozycja to: zupa ze szczawiu z faszerowanym jajkiem, marynowaną rzodkiewką i szparagami, oraz wolno gotowany kark z dzika z gołąbkiem ziemniaczanym, marynowane buraki, tarty chrzan i sos z jałowca. Kulinarny happy-end tej uczty to smażone ciasto drożdżowe nadziane kwaśną maliną na musie z belgijskiej czekolady i banana, krem namelaka na kruszonce cynamonowej. Nie czekaj- rezerwuj!

[Hilton Garden Inn

Restauracja The Garden Grille & Bar to kuchnia polska w nowatorskim ujęciu i niespotykanych aranżacjach. Festiwalowe menu nawiązuje tu do starych, sprawdzonych receptur, nadając im jednocześnie współczesny charakter. W popisowym menu na Festiwal: krokieciki z ciasta filo z serem kozim i miętą na rukoli z wytrawną porzeczką (przystawka, menu A), panierowane pierożki z kaczką, kaszą i kapustą włoską, na liściach szpinaku z glazurowaną żurawiną i serem gorgonzola (menu B). Na danie główne restauracja podaje gołąbek z kapusty włoskiej z ryżem i marynowanym tofu z soczewicą, na sosie pomidorowym z imbirem i kolendrą z concasse z papryki i czerwonej kapusty z nutą sosu teriyaki, lub szałwiowe klopsiki z cielęciny na pomidorowym ratatouille z cukinią i marchewką paryską, obsypane ziołowymi kluskami z parmezanem. Popisowy deser to marchewkowy biszkopt z musem sernikowym, żelką z rabarbarem i świeżymi owocami z płatkami kwiatów.

Molto

Molto to nie tylko autorskie dania, ale też oryginalne wnętrza. Antresola z widokiem na otwartą kuchnię pozwoli podejrzeć proces produkcji dania i zapewni wrażenia nie tylko smakowe, ale i wizualne. Gości Festiwalu czekają tu dwie propozycje menu, w pierwszej: przegrzebka, puree z kalafiora, szparagi, gremolata z migdałami, opieńki i sos z zielonej cebulki, na danie główne ośmiornica z ziołowym risotto, pomidory podduszane na białym winie i oliwa pietruszkowa. Druga propozycja to marynowany rostbef, wędzone podgardle, pieczony żółty burak, brukselka, piklowana czerwona cebula, syrop z buraków, oraz polędwica z sarny zawijana w boczku, puree z ziemniaków truflowych, puree z pietruszki i mini marchewki, ziołowy mech, sos jeżynowy. Na koniec tej kulinarnej opowieści do wyboru malinowa monoporocja lub tarta pistacjowa.

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews! - Podkarpackie Nasze Miasto

Wróć na sanok.naszemiasto.pl Nasze Miasto